Duurzaam koelen en verwarmen
Sfeervolle kwaliteitsoplossingen

Groene energie / Zonnepanelen

Bent u op zoek naar zonnepanelen en wordt u gek van alle verhalen? Neem dan even kort de tijd om meteen duidelijkheid te krijgen in de mogelijkheden en wat voor u van toepassing kan zijn. 

Het hoeft namelijk allemaal niet zo moeilijk verteld te worden. 

Daarom hanteren wij ook in deze markt een simpele manier van benaderen. 

Want als het voor u duidelijk is neemt de onzekerheid af en wordt het beslissen een stuk eenvoudiger.Veel leveranciers willen het graag moeilijker maken dan dat het daadwerkelijk is. Maar zo moeilijk is het eigenlijk niet. U zult verhalen gehoord hebben over seriële aansluitingen, parallelle aansluitingen, optimizers met centrale omvormers of micro-omvormers. Laten we u even snel inzage geven in Jip en Janneke taal.


Seriële installatie

Een seriële aansluiting is de goedkoopste manier van een zonnepaneel installatie. Hetgeen wat hier gedaan wordt is in principe niet meer dan dat alle zonnepanelen via een lange kabel met elkaar worden verbonden welke dan uiteindelijk op een centrale omvormer gekoppeld wordt.

Het grote voordeel is dat dit de goedkoopste oplossing is. Het nadeel daartegen is dat indien er één paneel uitvalt, alles uitvalt en er geen opwekking of terug-levering meer kan plaatsvinden. Ook zal er bij schaduwval op een van de panelen het vermogen van het slechts presterende paneel als output van de andere panelen zijn. Om dit probleem op te lossen kunt u gebruik maken van optimizers.


Optimizers

Optimizers zijn slimme apparaatjes die onder uw zonnepanelen worden gemonteerd. Hierdoor kunnen de panelen los van elkaar en geoptimaliseerd hun maximale vermogen doorsturen. Valt er een paneel uit of is er schaduwval op een van de panelen dan zal de optimizer ervoor zorgen dat het maximaal haalbare vermogen per paneel wordt doorgestuurd naar de centrale omvormer.Centrale omvormer

Als u gebruik gaat maken van een seriële installatie met of zonder optimizers dan komt u uit op een centrale omvormer. Afhankelijk van de capaciteit die wordt opgewekt zal de centrale omvormer worden bepaald. Uw panelen worden dus aangesloten om de centrale omvormer die vervolgens weer wordt aangesloten op uw groepenkast.


Parallelle installatie met micro-omvormers

Tot slot heb je de mogelijkheid om te werken met micro-omvormers. Dit is een opstelling waarbij onder ieder zonnepaneel een kleine slimme omvormer geplaatst wordt. Het grote voordeel van een dergelijk systeem is dat er binnen geen centrale omvormer nodig is. Daarnaast zijn deze systemen makkelijker uit te breiden in een later stadium. Ieder paneel kan in deze opzet het maximale rendement halen uit het paneel. Daarnaast heeft het uitvallen van een paneel geen effect op de rest van de panelen en zullen de andere panelen gewoon het maximale vermogen doorsturen naar de meterkast.